National Geographic - Wild Nordic (2019)

Bloga yeni bir belgesel eklemeyeli 10 yıldan fazla olmuş belki de; ama bu demek değil ki belgesel izlemeyeli bir kenara bıraktım. Tam tersine, gerek BBC, gerek National Geographic gerekse de PBS gibi yapımcılar doğa, coğrafya, macera konulu birbirinden kaliteli belgeseller yayınlandıkça ilgi alanıma giren serileri, belgesel yapımcılarını yakından takip etmeye başladım. Kendimi paylaşmaktan alıkoyamadığım belgeselleri paylaşacağım bu bloğa yakın zamanda her bölümünü ağzım açık kalarak izlediğim 'Wild Nordic' ile tekrar geri dönüyorum. 



İskandinav coğrafyası ve özel olarak Norveç, denizin kara ile Dünya'nın başka yerinde göremeyeceğiniz şekilde buluştuğu 'fiyort'ları, ülkelerin büyük kısmını oluşturan sulak alanları, kutup bölgelerinde bembeyaz düzlükler ve buzulları ile gerçekten bambaşka bir coğrafya olma özelliği taşıyor. 2013 yılında Finlandiya'nın en kuzeyine, kutup dairesinin de ötesine yaptığım 'Kuzey Işıkları' gezisinden sonra daha da merakla içine daldığım bir bölge İskandinavya. Bölgeyle ilgili elime geçen her kitabı okumaya çalıştığım, karşıma çıkan her belgeseli izlemediğim, hatta kutup kaşifi Norveçli Roald Amundsen'in orijinal günlüklerini kendi dilinden okuyabilmek için Norveççe öğrenmeye başladığım bir gerçek. Bu yüzden elime geçen 'Wild Nordic' belgeseli hem doğa, hem coğrafya hem de insan hikayelerini buluşturmasıyla tüm merakımı tatmin edecek nitelikte bir yapım oldu.

 


Belgesel diyince herkesin ilk aklına gelen her ne kadar National Geographic olsa da yıllardır hep mesafeli olduğum bir yapımcı oldu kendisi; zira yapımlarındaki 'History Channel' tarzı sunum, arkaplanda kurgunun içine hiçbir şekilde dahil olmayan arka ses, Amerikan vari anlatı ve pazarlama teknikleri beni hep uzak tuttu yapımlarından. Tabi bu önyargım nedeniyle ne kadar kaliteli işi kaçırdım kim bilir? Wid Nordic tüm bunların aksine her bir bölümü nefes kesen görüntülerle birbirine tamamlayan hikaye ve kurgular, doğa-coğrafya-insan üçlüsünün etkileşimini etkileyici bir şekilde anlatan maceracı karakterlerle konuyu dört dörtlük işleyen bir yapım olmuş gerçekten. Her bir bölümünde bölgenin farklı bir karakteristiğini inceliyor ve o bölgenin içindeki insanı da dışarıda bırakmıyor. Beş bölümden oluşan bu etkileyici 'bu belgeseli mutlaka izlemelisiniz'!

 

Belgesel ile ilgili detaylara ve indirme bağlantılarına DocuWiki'den ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BBC - Tropic Of Cancer (2010)

BBC - Life (2010)

BBC - Shackleton'ın İzinde (2009)